Hollandse nieuwe

hollandse-nieuwe-haring

Start haringseizoen 2019

Op 12 juni gaat het haringseizoen 2019 van start, vanaf dat moment is de Hollandse Nieuwe weer overal verkrijgbaar.

Daags vóór de start van de verkoop van de Hollandse Nieuwe organiseert het Nederlands Visbureau zoals ieder jaar de veiling van het eerste vaatje en gaat de opbrengst traditiegetrouw naar een goed doel. Onder het motto ‘echte maatjes laten liefste wensen uitkomen!’ gaat de opbrengst dit jaar naar Make-A-Wish Nederland, terwijl Wendy van Dijk de presentatie zal verzorgen als ambassadeur van dit goede doel.

Zoals ieder jaar wordt het seizoen groots afgetrapt met de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe, wat altijd weer veel regionale en landelijke publiciteit oplevert zodat de consument weet wanneer zij weer naar de winkel kan om zelf een lekkere haring te happen!

Wanneer is haring “Hollandse Nieuwe”?

Elk jaar doorloopt de haring dezelfde cyclus. In de wintermaanden is hij mager en in het voorjaar begint de haring te groeien door de aanwezigheid van plankton in het water. Onder gunstige omstandigheden kan een haring zich in het voorjaar elke dag 2 procent vetter eten. Een kwart van zijn gewicht kan uiteindelijk uit vet bestaan. In mei, als de haring een vetpercentage van minimaal 16 procent heeft bereikt, begint de jaarlijkse periode waarin op maatjesharing wordt gevist. Die duurt doorgaans tot juli. Haring mag dus Hollandse Nieuwe heten als hij minimaal 16 procent vet bevat, en op de traditionele Hollandse manier gekaakt, gezouten en gefileerd is.